Thuis of in het ziekenhuis?

Het Nederlandse verloskundig systeem is heel anders dan in de meeste andere landen. In Nederland worden zwangerschap en geboorte gezien als normale processen, die begeleid kunnen worden door een verloskundige. Wij zijn erin getraind om tijdens de zwangerschap en de bevalling risico’s in te schatten en hier naar te handelen. Wanneer er zich geen complicaties voordoen, mag je in Nederland zelf beslissen waar je wilt bevallen. Dit kan thuis zijn maar ook poliklinisch in het ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat je bevalt op de plek waar jullie je veilig voelen. Wij respecteren elke keuze zolang deze medisch verantwoord is en nemen uiteraard geen enkel risico met jou en de baby. We zullen tijdig doorverwijzen mochten er problemen ontstaan. Het is niet nodig van tevoren vast te leggen waar je wilt bevallen, je kunt dit tijdens de bevalling beslissen.

De normale termijn om te bevallen is tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Mocht je buiten deze periode bevallen of om een andere medische reden in het ziekenhuis moeten bevallen, zal een arts of klinisch verloskundige je begeleiden.
 

THUISBEVALLING

Het voordeel van de thuisbevalling is dat je in je eigen omgeving bevalt. Dit geeft de minste stress wat bevorderend werkt op de weeën. Het stresshormoon adrenaline werkt namelijk remmend op de weeënkwaliteit. Ook kun je vaak beter ontspannen in je eigen omgeving. Bovendien hoef je niet met weeën de auto in om naar het ziekenhuis te gaan.

Wanneer je belt dat de bevalling begonnen is komen we bij jullie thuis langs om te beoordelen hoe het gaat en zullen we tips geven voor het opvangen van de weeën. Tijdens de thuisbevalling worden we geassisteerd door een kraamverzorgster. Samen met de kraamverzorgster zorgen we ervoor dat na de geboorte alles weer opgeruimd en schoon is.

Een thuisbevalling is net zo veilig al een poliklinische bevalling. Dit komt omdat we getraind zijn om te handelen bij onvoorziene noodsituaties. Zo kunnen wij medicijnen toedienen om overmatig bloedverlies te stoppen. Ook hebben we altijd een zuurstoffles bij ons om de baby te beademen wanneer dit nodig is. Ook zijn er ziekenhuizen in de buurt waar we heel snel kunnen zijn wanneer dit nodig is.

 
POLIKLINISCHE BEVALLING

Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen begeleiden wij de bevalling samen met een verpleegkundige of kraamverzorgster. Je kunt zelf kiezen in welk ziekenhuis je wilt bevallen. Wij werken samen met zowel het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk als het Spaarne Gasthuis in Haarlem-Zuid.

Het voordeel van een poliklinische bevalling is dat je niet meer naar het ziekenhuis hoeft wanneer we je moeten doorverwijzen bij eventuele complicaties. Hiernaast voelen sommige mensen zich veiliger in het ziekenhuis.

Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen komen we altijd eerst bij jullie thuis kijken hoe de bevalling vordert. Wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, bellen wij het ziekenhuis om te zien of er een verloskamer voor ons beschikbaar is. Soms liggen de verloskamers vol en moeten we uitwijken naar een ander ziekenhuis. Ga daarom nooit op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis, maar bel ons altijd eerst.

Als alles goed verlopen is, mag je na de bevalling weer naar huis. Bel op dat moment de kraamzorg om door te geven dat je bevallen bent.

Wanneer je in poliklinisch in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, moet je bij sommige verzekeraars een eigen bijdrage betalen. Zorg ervoor dat je hier van tevoren naar informeert.