Cursussen

Er zijn vele verschillende soorten zwangerschapscursussen. Wij raden je aan een cursus te volgen welke bij je past. Met een zwangerschapscursus kun je je goed voorbereiden op de bevalling. Hieronder hebben we een aantal cursussen op een rijtje gezet.

ZWANGERSCHAPSZWEMMEN

Zwemmen is een ideale sport voor zwangeren. Omdat het water je – zwaarder wordende – lichaam ondersteunt, kun je veilig en prettig bewegen. Ook je baby vindt het prettig als je zwemt. De langzame en schommelende bewegingen hebben een rustgevend effect. Juist nu je zwanger bent, is een sport met een minimale schokbelasting belangrijk. Tijdens de zwangerschap worden je banden en gewrichten namelijk weker. Het is het heerlijk om even ‘gewichtloos’ te kunnen bewegen en in conditie te blijven. De oefeningen bevorderen de bloedcirculatie en de spierfuncties, ontlasten spiergroepen en gewrichten en helpen eventuele pijnklachten te verminderen.

POWERMAMA®

Small group trainingen zijn zo ingesteld dat je op elk niveau en in elk trimester kunt instappen. De small group trainingen dragen bij aan een fitte zwangerschap en een goede voorbereiding op de bevalling. Tijdens deze 8-weekse cursus kun je 4 aanvullende momenten uitkiezen waarop je wordt voorgelicht over de voorbereiding van de bevalling en wat je kan verwachten tijdens de bevalling. De voorlichting wordt gegeven buiten de trainingen om en duurt ongeveer 1 uur.

Goos Personal Training & Coacing in IJmuiden
Meer informatie: Goos Personal Training & Coacing
 

MOM IN BALANCE

Een outdoor sportprogramma voor zwangeren, hersteltraining na de bevalling en total body workouts voor vrouwen. Onze trainingen helpen je sterker te worden en je conditie te verbeteren, maar ze geven je ook energie en een positieve mindset. Precies wat je nodig hebt in de zwangerschap en de eerste jaren van het moederschap!

Mom in Balance, Haarlem
Meer informatie: Mom in Balance

ZWANGERFIT®

ZwangerFit is een eigentijdse cursus voor de zwangere en pas bevallen vrouw. Door de specifiek deskundige begeleiding van een fysiotherapeut, kan de actieve vrouw in haar zwangerschap en in de periode daarna zo optimaal mogelijk begeleid worden. In deze vernieuwde opzet van zwangerschapsbegeleiding is de jarenlange ervaring op het gebied van de zwangerschapsgym gebundeld met de laatste inzichten over peripartum bekkenpijn en de kennis van de bekkenbodem(dys)functies. Dit alles oefenbaar gemaakt met basiselementen uit de aerobic en de fitness.

Zwangerfit in IJmuiden, Fysiotherapie Maas c.s.
Meer informatie: Fysio Maas

Zwangerfit in Santpoort-Noord, Fysiotherapeutisch Centrum Santpoort.
(tevens bekkenfysiotherapeut)
Meer informatie: Fysio Santpoort

YOGA

Yoga is een goede vorm van lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap. Op een zachte en veilige manier werk je aan een sterk en soepel lichaam, zonder inspanning. Yoga laat de energie stromen, helpt lichaam en geest te ontspannen, en is een goede voorbereiding voor de fysieke eisen van de geboorte en het moederschap zelf. De yogalessen zullen bestaan uit lichaamsgerichte bewegingen, ademhalingstechnieken en uitgebreide ontspanning.

Yogastudio Santpoort, zwangerschapsyoga
Meer informatie: Yogastudio Santpoort

BEVALWIJZER

Nuchtere, no-nonsense zwangerschapscursussen gegeven door verloskundigen.

Als verloskundigen weten wij als geen ander dat voorbereiding op je bevalling verschil kan maken. Tijdens deze zwangerschapscursussen worden jullie voorbereid, op een nuchtere wijze & met de nodige dosis humor, op de geboorte van jullie kindje. Onze lieve collega Selina geeft de cursussen in de regio IJmond. Naast fysieke voorlichtingscursussen kun je ook kiezen voor een online voorbereiding of een privé cursus op maat aan huis.

Bevalwijzer, Selina Damen-Hekelbeeke, Castricum
Meer informatie: Bevalwijzer | Zwangerschapscursussen door verloskundigen

SAMEN BEVALLEN

De cursus ‘samen bevallen’ is een cursus voor zwangeren samen met haar partner. Op de cursus krijgen jullie praktische informatie, worden jullie uitgebreid geïnformeerd en leren jullie technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling.

Samen Bevallen, een zwangerschapscursus voor stellen
Meer informatie: Samen Bevallen

BEWUST ZWANGER, BEWUST BEVALLEN, BEWUST MAMMA

De biodynamische praktijk is een plek voor bewustwording en persoonlijke groei. Bedoeld om jezelf beter te leren kennen, je grenzen te bepalen en het contact met je lichaam en je emoties te verdiepen. Tijdens de zwangerschap richt de begeleiding zich op vertrouwen, ontspanning en verbinding.

Sandra geeft zwangerschapsbegeleiding, zwangerschapsmassages, bevallingscursussen en begeleiding aan jonge ouders.

De biodynamische praktijk-Haarlem en Velsen, Sandra Camoeiras
Meer informatie: De Biodynamische Praktijk

OEFENTHERAPIE MENSENDIECK

Bij de behandeling van klachten die ontstaan zijn voor, tijdens of na een bevalling, bijvoorbeeld bij bekkenpijn. Zonder klachten kan zwangerschapsbegeleiding in groepsverband worden gevolgd.

Oefentherapie mensendieck IJmond in IJmuiden
Meer informatie: Mensendieck IJmuiden

HYPNOTHERAPIE 

Door middel van vijf individuele sessies bereid je je voor op de bevalling vooral door je goed te leren ontspannen. De partner is ook welkom. Je start bij voorkeur met de sessies in week 20 à 22 van je zwangerschap. Deze sessies zijn vooral gericht op het makkelijker om kunnen gaan met de weeën en het helpen van je lichaam bij de bevalling door het met ontspanning te ondersteunen. Er worden Mp3-opnames gemaakt van de ontspanningsoefeningen zodat je deze thuis kunt herhalen. Op onderbewust niveau programmeren we zo als het ware jou en je lichaam op het hebben van een zo natuurlijk mogelijke bevalling. We besteden ook aandacht aan praktische onderwerpen als ademhaling, houdingen en instructies voor jou en je partner om optimaal vertrouwen te creëren in de geboorte.

Nonja Kuyer, Nonja Kuyer, Praktijk voor hypnotherapie. Haarlem
Meer informatie: Nonja Hypnotherapie

HYPNOBIRTHING

HypnoBirthing is een leuke maar vooral praktische cursus en een methode die makkelijk te leren is. De cursus is gebaseerd op de gedachte dat als een moeder goed voorbereid aan de bevalling begint – op het fysieke, emotionele, mentale en zelfs spirituele vlak- ze de vreugde van een gemakkelijke, kalme en harmonieuze bevalling kan ervaren.

HypnoBirthing Randstad, Esther George
Meer informatie: 06-23413761 of www.hypnobirthingrandstad.nl

Karlijn Brouwer, in het KinderCentrum op het Sint Jorisveld 1 te Haarlem
Meer informatie: info@mooiegeboorte.nl of www.mooiegeboorte.nl

Mucha Mama, Flow Plaza, Zaanenstraat 18 1 hoog, 2022 CP te Haarlem
Meer informatie: www.muchamama.nl

HAPTONOMIE

Dit is een begeleiding die je als stel volgt, in individuele afspraken, dus niet in een groep. Voordeel hiervan is dat de begeleiding goed aan kan sluiten op individuele behoeftes, en dat er makkelijk meer diepte kan ontstaan in de beleving. In de Haptonomische zwangerschapsbegeleiding staat namelijk het gevoelsmatig in contact zijn centraal. In contact met jullie kind, met je veranderende lijf, en met elkaar. Dit gevoelsmatige contact vormt de basis voor een gezonde hechting en gevoelsmatige ontplooiing van jullie kind.

Pauline van Borredam, Haarlem- Noord, haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Meer informatie: www.haptotherapiehaarlem-noord.nl

SHIATSU

Tijdens een shiatsu-behandeling worden de energiebanen en punten (als die bij acupunctuur) behandeld en wordt er voedingsadvies en oefeningen meegegeven (ook ter voorbereiding op de bevalling). Shiatsu kan helpen zwangerschapsklachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Klassieke Shiatsu & Do-In Velsen, Tamara de Boer, IJmuiden
Meer informatie: Shiatsu Velsen