KINDERWENSSPREEKUUR
Je kunt bij ons terecht voor het kinderwensspreekuur. Dit is een spreekuur voor iedereen met een zwangerschapswens. Tijdens een kinderwensconsult kijken we samen naar de factoren die gedurende de periode van de bevruchting, de zwangerschap en de bevalling risico’s vormen. Het doel is om zo gezond mogelijk aan de zwangerschap te beginnen. Tijdens een kinderwensconsult bespreken we veel onderwerpen met jullie. En we kijken naar jullie gezondheid en medische voorgeschiedenis. Eventuele erfelijke afwijkingen in de familie worden besproken en andere risicofactoren worden in kaart gebracht. Je krijgt informatie over een gezonde levenswijze en het verloskundige systeem in Nederland. Ook kijken we naar je menstruele cyclus. Aan de hand van jouw cyclus leggen we uit in welke periode je het vruchtbaarst bent. We controleren je bloeddruk en gewicht. Wanneer het nodig is verwijzen we je naar een arts of een klinisch geneticus voor extra advies.
FOLIUMZUUR
Wanneer je zwanger wilt worden, adviseren wij je om foliumzuur te gaan slikken. Foliumzuur is een vitamine die verkrijgbaar is in tabletten van 0,4 mg en 0,5 mg. De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur is minimaal 0,4 mg per dag. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of de drogist. Foliumzuur verkleint de kans op een kind met een open rug of een open schedel. Je kunt het beste starten met foliumzuur vanaf 4 weken voor de bevruchting tot 10 weken zwangerschap. Het kan geen kwaad om het langer te slikken. Foliumzuur zit ook in multi-vitaminen speciaal voor zwangeren. Wanneer je een multi-vitamine slikt, hoef je geen extra foliumzuur te gebruiken.
MEDICATIE
Wanneer je medicatie gebruikt en een zwangerschapswens hebt, is het verstandig om samen met je huisarts, je specialist of de apotheker te bekijken of de medicatie aangepast of gestopt moet worden. Sommige medicatie kan via de placenta bij het kind terechtkomen en zo van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind. Vooral in de eerste 12 weken van de zwangerschap worden alle organen van het kind aangelegd en kan schadelijke medicatie zorgen voor aangeboren afwijkingen. Het is daarom goed om al voordat je zwanger bent, te weten welke invloed je medicatie heeft op het ongeboren kind. Dit voorkomt ongerustheid tijdens de zwangerschap.
ROKEN
Wanneer je zwanger wilt worden, adviseren wij je te stoppen met roken. In sigaretten zitten giftige stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek). Door deze verminderde doorbloeding is ook de zuurstoftoevoer naar het kind minder goed. Hierdoor ontstaat het risico dat het kind niet goed groeit. Tevens komen schadelijke stoffen als nicotine en koolmonoxide bij het kind. Ook na de geboorte van het kind kan een rokerige leefomgeving schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Hiernaast is de kans op wiegendood verhoogd. Daarom adviseren wij je te stoppen met roken. Wanneer je het moeilijk vindt om te stoppen met roken kunnen wij je hierbij helpen en ondersteunen.
ALCOHOL
Alcohol kan op elk moment van de zwangerschap negatieve effecten hebben. Ook is alcohol van invloed op de vruchtbaarheid zowel bij de vrouw als bij de man. Tijdens de zwangerschap gaat alcohol via de placenta (moederkoek) over van de moeder naar het kind. De alcohol concentratie die bij het kind komt, is gelijk aan die in het bloed van de moeder. Gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
Ook kan alcohol van negatieve invloed zijn op de latere ontwikkeling van het kind. Vrouwen die veel drinken tijdens de zwangerschap hebben een verhoogde kans op een kind met het ‘foetaal alcohol syndroom’ (FAS). Dit syndroom wordt gekenmerkt door groeiachterstand, specifieke afwijkingen in het gezicht, afwijkingen aan het centraal zenuwstelsel, hartafwijkingen en misvormingen van de ledematen. Volgens de Gezondheidsraad is er geen veilige ondergrens vast te stellen, waarvan zeker is dat er geen negatief effect is op de vruchtbaarheid en de gezondheid van het ongeboren kind. Daarom adviseren wij geen alcohol te drinken rondom de zwangerschap.
DRUGS
Drugsgebruik beïnvloedt de vruchtbaarheid. Drugs kan de ontwikkeling van het kind zowel voor als na de geboorte ernstig verstoren. Het kind kan geboren worden met aangeboren afwijkingen. Ook kan het kind tot op latere leeftijd blijvende achterstand hebben op het gebied van motoriek, intelligentie en gedrag. Gebruik dus geen drugs als je een zwangerschapswens hebt.