Hielprik en gehoortest


In de eerste week na de geboorte van het kindje komt de jeugdgezondheidszorg (JGZ) langs voor de hielprik en de gehoortest. Wanneer het kindje aangegeven is bij de gemeente, wordt de JGZ op de hoogte gesteld van de geboorte. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk na de geboorte, aangifte te doen. Is er acht dagen na de geboorte van het kindje nog niemand langs geweest van de JGZ, neem dan contact met ons op.
 

HIELPRIK

Bij de hielprik wordt er wat bloed afgenomen uit de hiel van de baby. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke aandoeningen. Tijdige opsporing van deze aandoeningen kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind voorkomen of beperken. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.

Als de uitslag van de hielprik goed is, krijg je een bericht via de post binnen vijf weken na afname. Als er een afwijkende uitslag is gevonden, ontvang je bericht van de huisarts.
 

GEHOORTEST

In de eerste maand na de geboorte krijgt het kindje een gehoortest. In principe vindt deze tegelijk plaats met de hielprik. Soms moet het kindje langer blijven in het ziekenhuis, dan wordt daar de hielprik gedaan. In dat geval zal de JGZ nog contact opnemen om de gehoortest te doen.

Met de gehoortest wordt gemeten of de baby goed genoeg kan horen om te leren praten.  De screener doet een zacht dopje in het oor van de baby. Het dopje is verbonden met een meetapparaat. Dit apparaat meet het gehoor van de baby. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. De baby merkt er nauwelijks iets van en slaapt meestal rustig door.

De uitslag van de gehoortest is direct bekend. Bij ongeveer 95 van de 100 kinderen is de gehoortest meteen goed. Wanneer de uitslag onvoldoende is, wordt de test na een week herhaald. Zo nodig wordt weer een week later nog een derde test uitgevoerd met een ander apparaat. Wanneer deze derde test onvoldoende is, wordt de baby verder onderzocht in een Audiologisch Centrum.

Wil je meer informatie over de hielprik en de gehoortest?