Bloedverlies en miskraam

Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 zwangerschappen. Het kan onschuldig zijn, dit is in de helft van de zwangerschappen het geval, maar kan helaas ook een miskraam zijn. Een onschuldige oorzaak van bloedverlies kan een bloeding zijn bij de baarmoedermond. De baarmoedermond is in de zwangerschap extra goed doorbloed. Hierdoor kan er sneller een kleine bloeding optreden als je wat druk in de onderbuik zet door bijvoorbeeld lachen, hoesten of na gemeenschap. Je kunt dan een beetje oud-bruin vaginaal bloedverlies hebben. Je kunt het vergelijken met een bloedneus. Ook kan het innestelen van het vruchtje een onschuldige bloeding geven, we noemen dat een innestellingsbloeding.

Wanneer je helderrood bloedverlies hebt met heftige buikkrampen kan dat wijzen op een miskraam. Zeker als het bloedverlies de hoeveelheid van een menstruatie heeft. Wanneer een zwangerschap eindigt in een miskraam is dat een teken van je lichaam dat er iets niet goed was. Je komt er helaas bijna nooit achter wat er precies mis was.

Wanneer je vroeg in de zwangerschap bloedverlies hebt, is het verstandig om contact met ons op te nemen. Er kan vanaf ongeveer 7 weken een echo gemaakt worden. Eerder kan op de echo nog niet gezien worden of er een hartje klopt en de zwangerschap dus goed zit.

Wanneer er een miskraam optreedt, zullen wij je hierin verder begeleiden. We geven je uitleg over het vervolgbeleid; namelijk het spontane beloop afwachten of ingrijpen. Wanneer je het spontane beloop afwacht, geef je het lichaam de kans om de miskraam zelf helemaal op gang te brengen en te doorlopen. Wanneer je niet wilt afwachten, kun je ervoor kiezen om in te grijpen. We zullen je dan verwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog geeft je medicatie (misoprostol) om de miskraam op gang te brengen of maakt door middel van een curettage je baarmoeder helemaal schoon. Het krijgen van een miskraam is een erg ingrijpende en emotionele gebeurtenis en een moeilijke periode. Het is daarom belangrijk dat je hierin keuzes maakt waar jij je goed bij voelt. Wij zullen je hierin begeleiden en ondersteunen.

Wanneer de miskraam compleet lijkt, zullen we nog een keer een echo inplannen om te kijken of de baarmoeder helemaal schoon is en de miskraam dus inderdaad helemaal compleet is.

Voor meer informatie, bekijk deze folder.