Samenwerking

Afgelopen jaren is er in de geboortezorg enorm geïnvesteerd in samenwerking tussen de zorgverleners. Zo zijn er in vele regio’s samenwerkingsverbanden ontstaan om jou en je baby de best mogelijke zorg te geven. Dat noemen we integrale geboortezorg. Deze zorg wordt afgestemd op jouw wensen en keuzes. Omdat wij samenwerken met twee ziekenhuizen, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en het Spaarne Gasthuis in Haarlem, nemen wij ook deel aan twee samenwerkingsverbanden. 

IJmond Geboortezorg (Beverwijk)

Met de gynaecologen en verloskundigen van het Rode Kruis Ziekenhuis, verloskundigen uit deze regio en de kraamzorg hebben we een Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO) opgericht, genaamd IJmond Geboortezorg

IJmond Geboortezorg is een vergaand en vooruitstrevend samenwerkingsverband tussen het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk, alle verloskundigenpraktijken rondom het Rode Kruis Ziekenhuis en Kraamzorg. Gynaecologen en verloskundigen zijn dit samenwerkingsverband aangegaan om kwalitatief goede zorg te bieden, waarbij de zwangere centraal staat en gezamenlijk voor de zwangere gezorgd wordt. Gezamenlijke intakebesprekingen en protocollen zorgen voor continuïteit van zorg. Door krachten te bundelen kunnen er ook projecten gestart worden zoals thuismonitoring door middel van CTG (hartfilmpje) bij bijvoorbeeld minder leven of het screenen van de geelheid van de baby in het kraambed. Het doel is om jou en je baby de beste zorg te geven!

Rondom Zwanger (Haarlem)

Samen met de gynaecologen van het Spaarne Gasthuis, verloskundigen uit deze regio en verschillende kraamzorgorganisaties is RondomZwanger opgericht. 

Rondom zwanger is een intensief samenwerkingsverband van verloskundigen, kraamzorg en de gynaecologen van het Spaarne Gasthuis in Haarlem. De gynaecologen en verloskundigen bundelen hun deskundigheid om jou en je kindje de allerbeste zorg te kunnen bieden. Samen met de gynaecologen werken we een zorgpad uit dat bij jouw specifieke situatie past. Wij bespreken met de gynaecoloog alles wat relevant is voor jullie gezondheid.


HOE WERKT RONDOM?

Als je rond 8 weken zwanger bent, heb je het eerste gesprek bij ons: het intakegesprek. Ook zwangere vrouwen die al weten dat zij onder controle zullen zijn van een gynaecoloog, hebben eerst een intakegesprek met een verloskundige. Tijdens de intake lopen we een vragenlijst met je door. De vragen gaan onder andere over jouw medische voorgeschiedenis en eventuele erfelijke aandoeningen in de familie. Je krijgt tijdens dat gesprek ook leefstijl- en voedingsadviezen.

Wij bespreken de intakegegevens in het teamoverleg met een gynaecoloog van het Spaarne Gasthuis. Samen stellen wij en de gynaecoloog een zorgpad op, afgestemd op jouw specifieke situatie als aanstaande moeder. Als je onder controle moet blijven van een gynaecoloog, dan regelen wij voor jou een vervolgafspraak in het Spaarne Gasthuis.

Tijdens de tweede controle bespreken wij of de gynaecoloog, afhankelijk van bij wie je onder controle  blijft, met jou je zorgpad. Nauwgezette controles tijdens je zwangerschap zijn van groot belang voor de gezondheid van jezelf en je kindje. Zo vroeg mogelijk opsporen van problemen verkleint het risico van complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling aanzienlijk.

Jouw zorgpad is toegespitst op jouw specifieke behoeften als aanstaande moeder. Daarbij spelen onder andere jouw gezondheid en de gezondheid van je partner en familie een rol. Ook wordt rekening gehouden met het verloop van eerdere zwangerschappen en bevallingen. Soms zijn extra onderzoeken nodig om jouw zwangerschap zo goed mogelijk in de gaten te houden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bloedonderzoek of echoscopisch onderzoek.

Je kunt jouw persoonlijke zorgpad zien als de ‘routeplanner’ van je zwangerschap. Er staat in wanneer en waar je welke controles en onderzoeken hebt. Indien nodig wordt jouw zorgpad tussentijds afgestemd op jouw actuele situatie.