Controles

De eerste controle

De eerste controle (intake) duurt ongeveer een uur. Bij de intake worden er verschillende vragen gesteld over je/jullie medische voorgeschiedenis, mogelijke erfelijke aandoeningen in de familie en eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen. Tevens krijg je een heleboel informatie over bijvoorbeeld voeding in de zwangerschap, leefstijl en kraamzorg. Ook krijg je belangrijke informatie over echo’s en prenataal onderzoek. We controleren je bloeddruk en eventueel je gewicht. Met de doptone kan het hartje helaas nog niet gehoord worden, dat kan pas bij de volgende controle rond de 12 weken zwangerschap. Je krijgt een labformulier mee voor een standaard bloedonderzoek bij zwangeren. Je kunt bloed laten prikken bij het priklaboratorium Atalmedial’ of bij het Rode Kruis Ziekenhuis’.

BIJ DIT BLOEDONDERZOEK WORDT HET VOLGENDE GECONTROLEERD:  

  • Bloedgroep en rhesusfactoren; 
  • Irregulaire antistoffen;
  • Hepatitis B (een leverziekte);
  • HIV;
  • Lues (Syfilis, een geslachtsziekte);
  • Hb (ijzergehalte);
  • Glucose (bloedsuiker) op indicatie;
     

VERVOLGCONTROLES

De vervolgcontroles duren minder lang dan de eerste controle. Naarmate de zwangerschap vordert kom je steeds vaker op controle. In het begin kom je elke vier weken, aan het eind van de zwangerschap kom je elke week op controle. Bij de vervolgcontroles bespreken we hoe het met jou/jullie en de zwangerschap gaat. Ook meten we je bloeddruk en indien gewenst, gewicht. We voelen aan je buik om de groei van het kind te beoordelen en later in de zwangerschap ook de ligging van het kind vast te stellen. Met de doptone luisteren we naar het hartje van de baby. Bij sommige controles krijg je extra informatie over bijvoorbeeld, borst- of flesvoeding, de plaats van de bevalling, hoe je om kunt gaan met pijn tijdens de bevalling en wanneer je moet bellen als de bevalling begint. Zo nodig wordt er natuurlijk een extra controle of extra tijd ingepland. Wanneer je denkt bij een controle extra tijd nodig te hebben, geef dit dan aan zodat we er rekening mee kunnen houden. Tevens proberen we om je tijdens de controles aan alle verloskundigen voor te stellen, zodat je ons alle vier kent. Wel zo prettig als je gaat bevallen. Aangezien wij in 24-uurs diensten werken, weten we niet van te voren wie bij je bevalling aanwezig zal zijn.

De nacontrole


Ongeveer 6 weken na de geboorte kom je vaak voor een laatste controle bij ons op de praktijk langs. Rond 3 weken na de geboorte kun je ons bellen voor het maken van een afspraak voor de nacontrole. Wanneer je onder begeleiding van het ziekenhuis bent bevallen, ben je ook van harte welkom voor een nacontrole bij ons.

Tijdens de nacontrole kijken we met je terug naar de bevalling, je kraambed en de periode daarna. Hoe gaat het met je, heb je, (samen met je partner) en de baby, een nieuw ritme en evenwicht gevonden? Zijn er nog dingen die een rol spelen of waar jullie nu tegenaan lopen? Hoe is het lichamelijke en emotionele herstel? Heb je je lijf weer een beetje terug? Functioneert je bekkenbodem weer naar behoren? Is het bloedverlies al gestopt? Hoe gaat het met voeden? Hoe is het met de genezing van de wond? Heb je al een besluit genomen over anticonceptie? Is vrijen alweer aan de orde geweest?

Ook bespreken we met je of er, naar aanleiding van je zwangerschap, bevalling en kraambed, adviezen zijn ten aanzien van een eventuele volgende zwangerschap.